четвер, 1 жовтня 2015 р.

Чи достатньо відкриті для громадян сайти МВС, МОЗ та МОН?


Експерти ГО "Інтерньюз-Україна" представили результати моніторингового звіту відкритості веб-сайтів трьох українських міністерств, а саме Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров'я та Міністерства освіти і науки.

В рамках моніторингу (результати – http://bit.ly/govua_zvit) експерти оцінили зручність користування сайтами (usability), інтерактивність у роботі з користувачами та проаналізовано опитування журналістів щодо їхньої оцінки урядових сайтів. За результатами дослідження, найбільше зауважень до роботи сайту МВС,  у той час, як сайт МОН є найбільш адаптованим до потреб користувачів.


До аналізованих міністерств за результатами моніторингу розроблені такі рекомендації: 
  • Удосконалити роботу усіх трьох сайтів міністерств з позиції зручності використання «usability» – спростити рубрикацію сайтів, «розвантаживши» головну сторінку сайтів, доповнити інформаційні матеріали тегами й додати функцію «схожі статті» для зручності користувачів;
  • Привести функціонування сайтів у відповідність до закону «Про доступ до публічної інформації» та покращити взаємодію з користувачами в онлайн-режимі (інтерактивність). Зокрема: реалізувати функцію онлайн-сервісів на сайті, а саме запитів про доступ до інформації через e-mail (МВС), електронну форму звернень (МВС, МОН), надання адміністративних послуг (МВС, МОН, МОЗ), інструментів зворотного зв’язку, а саме електронної приймальні (МВС, МОЗ) та опитування думки громадськості (МВС, МОН);
  • МВС необхідно прибрати з сайту пояснення щодо неприйняття інформаційних звернень через електронну пошту, а також оновити на сайті текст закону «Про звернення громадян» відповідно до внесених змін 2 липня 2015 р. 
  • Удосконалити роботу офіційних сторінок міністерств в соціальних медіа, зокрема в Фейсбуці, додавши інтерактивності; почати здійснювати комунікацію з користувачами та відповідати на їхні запити через соцмережі. 
Моніторинг проводився у 2015 році шляхом оцінки відкритості роботи трьох міністерств та включає такі аспекти:
1.    Оцінка технічної та візуальної зручності доступу до інформації користувачами (usability);
2.    Оцінка інтерактивності роботи з користувачами сайту;
3.    Аналіз опитування «Як журналісти оцінюють сайти українських міністерств?»      
Завантажити результати звітуhttp://bit.ly/govua_zvit

Моніторинг був проведений за підтримки програми «У-медіа» міжнародної організації «Інтерньюз-Нетворк» та фінансової підтримки АМР США.

Немає коментарів:

Дописати коментар