пʼятницю, 25 грудня 2009 р.

У січні відбудеться перша в Україні Твіттер-трансляція виборів ElectUA (прес-реліз)


25 грудня 2009 року в УНІАНІ презентували першу Twitter-трансляцію виборів в Україні. Трансляція відбуватиметься в рамках проекту «Нові медіа та вибори в регіонах: всеукраїнська Twitter-трансляція фінальної стадії президентських виборів в регіонах України». Проект реалізує Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» за підтримки Internews-Network.

Проект під назвою «Еlect UA: Twitter-трансляція виборів 2010 в Україні» - це перша в Україні спроба системно застосувати можливості всесвітньовідомого мікроблогінгового сервісу Twitter для висвітлення перебігу виборів. Як зауважив Голова Правління МГО «Інтерньюз-Україна» Костянтин Квурт: «Нові медіа – це безперечно майбутнє всієї медіа-індустрії та журналістики. І вчитися застосовувати їх потрібно вже сьогодні. Тому наша організація зважилась на цей експеримент. Його успіх залежить і від нас, команди проекту, але передусім, від учасників проекту»


Координатори проекту повідомили, що трансляція відбуватиметься 07-18 січня 2010 року з основних цільових регіонів: Одеської, Запорізької, Луганської, Тернопільської та Житомирської областей. Ініціатори проекту намагалися обирати регіони, які не дуже активно представлені в загальнонаціональному медіа-просторі, і охопити всі частини країни. Також під час реалізації проекту до нього долучилися представники Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської, Донецької, Івано-Франківської, Хмельницької, Вінницької областей та Криму


Про учасників проекту розповів Керівник програм нових медіа МГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Мороз: «Ми створили мережу твіттер-репортерів, до якої зараз належить 63 учасника. На конкурсній основі ми відбирали журналістів, представників громадських організацій та медіа-активістів. Відібрані учасники пройшли одноденний тренінг з основ використання Twitter-у. Ми проїхали понад 4 тисячі кілометрів з навчанням у 5 ключових областях. Але особливість проекту - в тому, що до нього може долучитися кожен, хто вміє користуватися Твіттером. І ми запрошуємо усіх стати учасниками нашого експерименту».


Головний продукт проекту – це сайт www.electua.org, на якому акумулюватимуться всі повідомлення репортерів. Головна технічна умова трансляції – використовувати спеціальні хештегі (мітки) проекту. Загальний хештег - #elect_ua. Крім того, проект розробив спеціальні теги для кожної області (див. Додаток). Завдяки ним можна бачити, з якого регіону ведеться репортаж. Редактор сайту видалятиме некоректні твіти, а також вестиме стрічку гарячих найважливіших новин. Оперативності трансляції надаватиме технічна простота. Трансляція вестиметься з місць подій переважно за допомогою мобільних телефонів. Учасник проекту набирає sms і відсилає його на спеціальний номер. За мить повідомлення з’являється у Твіттері та на сайті проекту.

Про те, чим і кому проект може стати корисним, розповів Програмний директор МГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков: «Ми сподіваємося, що журналісти та спостерігачі за виборами зможуть отримати на ресурсі проекту найоперативнішу інформацію про перебіг виборів в регіонах. Ця інформація може стати основою для майбутніх розгорнутих журналістських матеріалів. Для отримання більш детальної інформації про перебіг подій на місцях, користувачі сайту можуть оперативно зв’язатися з нашими учасниками телефоном. Також з твітів наших учасників, як з малих пазликів, можна скласти картину виборів в Україні».


Контакти:
Андрій Кулаков, Директор з програмної діяльності МГО «Інтерньюз-Україна»
Тел.: 067 243 63 56, ел.пошта: akulakov@internews.ua
Віталій Мороз, Керівник програм нових медіа МГО «Інтерньюз-Україна»
Тел.: 067 243 63 66, ел.пошта vmoroz@internews.ua

четвер, 24 грудня 2009 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПЕРШОЇ В УКРАЇНІ TWITTER-ТРАНСЛЯЦІЇ ВИБОРІВ

25 грудня 2009 року в Інформаційній агенції УНІАН (Київ, вул. Хрещатик, 4) о 13:30 відбудеться презентація проекту «Нові медіа та вибори в регіонах: всеукраїнська Twitter-трансляція фінальної стадії президентських виборів в регіонах України». Проект реалізує Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна».

У роботі прес-конференції візьмуть участь представники організації: Костянтин Квурт (Голова Правління), Андрій Кулаков (Директор з програмної діяльності), Віталій Мороз (Керівник департаменту з нових медіа).

У рамках прес-конференції організатори повідомлять про ідеологію проекту, його технічні особливості, перебіг навчання учасників в регіонах. Також відбудеться презентація спеціального сайту проекту, на якому можна буде стежити за перебігом фінальної стадії виборчого процесу напередодні першого туру голосування. Учасники оголосять спеціальні хеш-теги трансляції, за якою зможуть спостерігати усі користувачі мікроблогінгового сервісу Twitter.

Проект «Нові медіа та вибори в регіонах: всеукраїнська Twitter-трансляція фінальної стадії президентських виборів в регіонах України» покликаний надати журналістам місцевих та загальнонаціональних ЗМІ, а також представникам спостережних місій оперативну та первинну інформацію про перебіг президентських виборів в регіонах України.

Акредитація журналістів за телефоном +380672436355 або по e-mail osushytska@internews.ua, контактна особа - Ольга Сушицька.

суботу, 19 грудня 2009 р.

Навчання в 5 регіонах, запустили офіційний сайт

Впродовж минулих 10 днів ми проїхали більше 4 тисяч кілометрів з навчанням у 5 ключових областях щодо ефективного користування Твіттером.

Навчання з Твіттера було дуже інтенсивним і ми мали матеріал на 2-3 дні, який мали втиснути в один робочий день.

Вже більше тижня в тестовому режимі працює сайт проекту - http://www.electua.org/
Сюди напрявляються усі твіти з відповідними хештегами. Ви можете долучитися до висвітлення виборів, застосовуючи спеціальні хештеги. Які саме? погляньте на вже написані твіти.

вівторок, 1 грудня 2009 р.

Дати проведення навчання

8 грудня 2009 р. - Одеса (учасники з Одеської, Херсонської, Миколаївської областей та АРК).
9 грудня 2009 р. - Запоріжжя
11 грудня 2009 р. - Луганськ
17 грудня 2009 р. – Тернопіль (учасники з Тернопільської, Івано-Франківської і Хмельницької областей)
18 грудня 2009 р. - Житомир

Деталі навчання в Одесі, Запоріжжі та Луганську повідомимо відібраним учасникам в четвер 3 грудня. Для Тернополя та Житомира - в понеділок 7 грудня 
 
Матеріали в медіа щодо проекту - Німецька Хвиля. Спасибі Ользі Веснянці!